środa, 21 września 2011

Irlandia - Guinness

Ile można wycisnąć z piwa? Oj dużo. W przypadku Guinnessa: 7 pięter wystaw, kilka barów i supermarket z pamiątkami. Patrząc na ilość odwiedzających, zrozumieliśmy dlaczego nie wpuszczają tej gawiedzi do prawdziwego browaru tylko do specjalnie przystosowanego Guinness Storehouse (swoją drogą niesamowity budynek z początków 20. wieku). Musieliby chyba wstrzymać produkcję i poświęcić się samemu oprowadzaniu. Po ponad 2 godzinach zwiedzania Guinness'owej orgii multimediów, człowiek wychodzi nieźle wymaglowany ale i wyedukowany.

Zwiedzanie zaczynamy od poznania (a nawet spróbowania) składników irlandzkiego czarnego złota: wody, jęczmienia, chmielu i drożdży. Te ostatnie trzyma się w specjalnym sejfie, bo to podobno one nadają piwu niepowtarzalny smak. Przy jęczmieniu przypominamy sobie z sentymentem, że autor "rozkładu t-Studenta", o którym razem z Grzesiem uczyliśmy się na statystyce, William Gosset był wieloletnim pracownikiem browaru. Potem wchodzimy piętro wyżej i przerabiamy proces produkcji, palenie ziarna jęczmienia, mielenie, mieszanie, fermentowanie, leżakowanie itp. Na kolejnym poziomie dowiadujemy się wszystkiego o beczkach, butelkach i transporcie. I tak piętro po piętrze odkrywamy, że Guinness'a przepisywano matkom karmiącym ze względu na jego własności kaloryczne, że właściciel marki Guinness, koncern Diageo, sponsoruje mnóstwo różnych wydarzeń sportowych na różnych kontynentach świata i bóg wie co. W końcu zmęczeni ale bogatsi o cenną wiedzę browarniczą, możemy wychylić wyczekaną, wliczoną w bilet pintę Guinness'a (lub smutną Fantę...) w oszklonym barze z pięknym widokiem na Dublin.

Każdy znajdzie tu coś dla siebie, Nelę wciągnęła "piaskownica" z ziarnami jęczmienia.

A dla rodziców - wspomnienia ze statystyki!

Woda do produkcji Guinness'a pochodzi z Gór Wicklow, gdzie byliśmy poprzedniego dnia.

Piwo leżakuje w beczkach i beczułkach.

A film o wytwarzaniu beczek ogląda się w... beczce.

Orgia multimediów.

Prosto i dobitnie: "Guinness is good for you"!

Degustacja - najważniejsza część zwiedzania :).

7 komentarzy :

  1. Ada slicznie wygladasz w ciazy. Pozdrowienia i przytulam cie do serca. Evelina

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Evelina! Jeszcze 8 tyg zostalo a brzuch rośnie i rośnie :). Super, że do nas zaglądasz!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, jak mama uwielbia Guinness'a, a fabryka to must do zwiedzania w Dublinie

    OdpowiedzUsuń
  4. A u nas w Polsce do browaru Tyskiego dzieci nie wpuszczają. A Guinness prosze jaki przyjazny maluchom

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale Guinness zbudował specjalne muzeum, do samego browaru nie wpuszczają nikogo nikogusieńko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na naszej wyspie też do żadnego browaru nie wpuszczają (chcieliśmy zabrać dziadka Lecha - ale sie nie udało)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...